Sinan Vardar'dan MacMaca'ya bomba açıklamalar!

Sinan VARDAR

30 Ekim 2017, 09:03

Röportaj : Ceyhun KARAGÜLLE

[email protected]

Yakın zamanda bir derbi oynandı ve hakem yönetimi çok eleştirildi.Bu konu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir ?

Derbiden sonra bir çok şey yazıldı çizildi ve bu oyun da Türk futbolunda devam ediyor.Cüneyt Çakır Avrupa'da ülkemizin yüz akı ve bütün maçlarda da iyi yönetim gösterdiği gerçek.Cüneyt Çakır Türkiye'de daha maçtan önce istenmemeye başladı.Kendinizi onun yerine koyun 50.000 seyircinin önüne çıkıyorsunuz,maçtan önce çeşitli spekülasyonlar var.Sonuçta o da bir insan.Dolayısıyla etkilenmesi çok normal.Bu yüzden Avrupa'da başKa, Türkiye'de başka yönetiyor.Fenerbahçe'nin golünü vermedi.Denayer ve Ozan Tufan'a kırmızı kart vermesi gerekirdi vermedi.Mesela ülkede şike olayları oldu bir tek hakemle ilgili tape gördünüz mü? Ben 45 senedir futbolun içindeyim.Bir defasında bir hakeme çok yüklendim(Cem Satman).Araştırdım, teşkilat olmuşlar.Yan hakemlerle bağlantısı var.Yöneticiler o kadar kötü yönetiyor ki Türk futbolunu, bunları örtbas etmek için tüm suçu hakemlere atıyorlar.Daha sonra da Teknik direktörleri suçluyorlar.Avrupa en çok Teknik direktör Türkiye'de değişmiş bu sene.Antrenörler ne yapsınlar ? Bir çoğunun eline başkanlar takımı yazıp veriyor.Transferlerde yöneticiler, menajerlerle birlikte transferleri yapıyorlar, teknik direktöre fikrini sormuyorlar.Bu yüzden en az suçlu hakem.Türk futbolunu yönetenler hem futbolun içinden gelmemişler, hem de futbol ekonomilerini hiç bilmiyorlar.Zaten kulüplerin durumları da ortada.Ortada tam bir facia durumu var.Eskişehir diyoruz, Karşıyaka para toplamaya çalışıyor.Belki Gençlerbirliği, Akhisar, Sivas ve Altınordu'nun durumları iyi (aklıma gelenleri söylüyorum).Bütün kulüplerimiz iflasın eşiğinde.

Bu kulüpleri yönetenler iş adamları.İş adamları kendi işine mi bakacak, futbolu mu yönetecek? Sezon bitiyor, menajerler kasetleri getiriyorlar, mali durumlarına bakmadan futbolcu alıyorlar.Banka kredileri ödenmeyecek duruma geldi.TFF'ye bakıyorsunuz futbolun içinden gelen bir tane adam yok.Kim seçiyor TFF'yi kulüpler birliği.Kulüpler birliğinin üyeleri kim? Kulüpleri yönetenler.TFF seçimini,delege sistemini mutlaka değiştirmemiz lazım.Türkiye futbol adamları derneğinin 3000 üyesi var.Biz oy kullanamıyoruz, futbolcular oy kullanamıyor,hakemler derneği ve taban birlikleri de oy kullanamıyor.Kim oy kullanıyor? Kulüpleri yöneten iş adamları.Futbolu bu hale getiren iş adamları.Ne yapmak lazım? Futbol adamlarını, antrenörleri delege yapmak lazım.Bakalım bunları seçecekler mi ? O zaman futbol adamları seçilir.Bunun örneği basketbolda var.Basketbol federasyonunda herkes basketbolun içinden gelmiş.İnsanlar geliştikçe bunların hepsi düzelecek ama geç kalıyoruz.

''300.000 nüfuslu İzlanda'yı yenemiyoruz''

300.000 nüfuslu İzlanda'yı yenemiyoruz.15 sene önce kasaplar oynuyordu o takımda.Doğru sistemle 300.000 kişiden o takmı çıkartıyorlar.Yabancı kuralını tartışıyorlar.Yabancı serbest bırakılsın ama seçenler doğru futbolcuları getirsinler.Şenol Güneş, Monaco maçından sonra ne dedi? Biz yabancıların artıklarıyla bu durumda oynuyoruz, bu sistemin değişmesi lazım dedi.Helal olsun.Keşke Federasyon başkanı olsa.Ben gireyim yönetime alt yapıyı alayım.Altınordu Başkanı Mehmet Bey'i de alalım.Ama kimse kimsenin ayağına basmıyor çünkü Türk futbolunda 2.5 milyar dolar para dönüyor.Geçenlerde Mehmet Bey'le beraber Şanlıurfa'da futbol şurasındaydık.Şanlıurfa'nın 3 milyon nüfusu var,700.000 genç var,devlet harika bir stad yapmış.Şanlıurfaspor'da oynayan bir tane Şanlıurfa altyapısından oyuncu yok A takımda.Hayretler içerisinde kaldık.Üzülüyorum 80 milyon nüfusumuz var.Ben Gündüz Tekin Onay'dan sonra düşüncelerimi değiştirdim.Türkiye'de ilk profesyonel kulüp olan Beylerbeyi'ni kurduk ve o sene de şampiyon olduk.Alın Altınordu modelini o modeli kurun.Milli Eğitim Bakanlığı,TFF, Gençlik ve Spor Bakanlığı bir araya gelsinler.Futbolu öğrenme yaşını Almanya,Belçika ve Fransa'daki gibi 5'e indirsinler.Fransa 1200 tane yetenekli futbolcu seçmiş, Avrupa şampiyonu oldular.Almanya'nın 5 tane A milli Takımı var.Beşiktaş'ın yaş ortalaması 33 olmuş bu takım 2-3 sene ne olacak mutlaka gençleştirmeleri lazım.Borçlar limitlere gelmiş hala Brezilya'da 10 milyon euroya oyuncu bakıyorlar.Sayın Başkan Fikret Orman,futbolu kendime bağlıyorum dedin,ilk işin oğlum Mete Vardar'ı uzaklaştımak oldu.Neden? Çünkü Mete dürüst.Şenol Güneş'i getiren Mete'dir.Mete orada harikalar yarattı, menajerleri kovdu.İlk darbeyi Mete'ye vurdular.Şimdi Şenol hoca orada ama Mete yok.Beşiktaş'ta mutlaka sportif direktör olmalı.Tranferler çok iyi incelenmeli.Manchester City 60 tane genç futboluyu izliyor.Barcelona 8 ay önce 70 tane yabancı aldı ama yaşları 12-15 arası.Onların içerisinde A takıma futolcu çıkartıyorlar sonra Milli takımlarında oynatıyorlar.Eğitimlerini ona göre veriyorlar.

Cumhurbaşkanımız ne dedi? Biz en çok yatırımı futbola yaptık dedi.Doğru heryere stadlar yapıldı.Ama kulüpleri yönetenlerin de değişmesi lazım.Fikret Orman'ın zamanında kulübe 6.000-7.000 yeni üye yapıldı.İçlerinde Galatasaray ve Fenerbahçeliler var.Bunları temizleyin, böyle şey olmaz.Geçenlerde bir yazı yazdım '' Mahşerin 5 atlısı''diye.Süleyman Seba'dan sonra ne olmuş?Süleyman abi kulübü ''0'' borçla Serdar Bilgili'ye teslim ediyor.35 milyon dolar borçla Yıldırım Demirören,Serdar Bilgili'den kulübü alıyor.Bugünkü borç 1.750.000 milyon tl.Üzerine de 90 milyon dolar A.Ş'ye,70 milyon dolar da derneğe kredi alındı.Hisselerimizin yüzde 50'si satılmış,yüzde 15'i de bankalarda rehin.Fenerbahçe'nin de durumu kötü.3 ay önce,stad hasılatlarını göstererek,60 milyon dolar kredi alındı.Ama artık buna dur denmeli.Ben adayım diye söylemiyorum,Şenol Güneş aday olsun ben çekilirim.Altınordu başkanı Mehmet Bey'de aday olsun yine çekilirim.

İzlanda bizi geçiyor hala orada utanmadan oturuyorlar.Kardeşim bırakın da insanlar ortaya çıksın,aday olsunlar.Basketbol federasyonunda herkes basketbolun içinden geliyor da neden futbol federasyonunda iş adamları ve sanayiciler var? 80milyonluk ülkemizin yüzde 17'si genç.Neden hala bu haldeyiz.

''Futbolcular yedek kulübesinde telefonlarıyla oynuyorlar''

Galatasaray-Fenerbahçe maçı oynandı.Sahada futbol mu oynandı.Sahada 10 milyon euroluk bir sürü adam vardı.Beşiktaş maçında 2 tane futbolcu kulübede telefonlarıyla oynuyorlar.Yıllık maliyetleri 4'er milyon euro son 20 dakikayı izlemediler.Medel,Lens,Mitrovic,Negredo. Maliyetleri 3 seneliğine 250 milyon tl.4'ü de yedek kulübesindeydi.Böyle bir şey olabilir mi?Zaten böyle bir para yok.Borçla aldılar oyuncuları.2 sene sonra Beşiktaş ne olacak?Kulüp nereye gidiyor?Krediler nasıl olacak? Bunlara çözüm üreten yok.Galatasaray Riva'yı sattı durumu öyle kurtardı,onlar da bir sürü futbolcu aldılar.Şampiyon olmazlarsa onların da durumu kritik.Beşiktaş son 2 sene şampiyon,maksimum gelir.Şampiyonlar Liginden 70 milyon euro gelir.2 senede kasaya 500 milyon tl para girdi.Nerede bu para? 2 mali kongre arasında 200 milyon tl borçlanmışlar.Maksimum gelirle bu kadar borçlanıyorsunYa şampiyon olamazsan ne olacak?

(Zekeriya Alp röportaj yaptığımz yere gelip selam veriyor ) Şimdi böyle adamları yok ediyoruz.Neden? Çünkü başkanlar kendi başarısızlıklarını hakemlere yüklüyorlar.Dolayısıyla böyle başarılı insanlar futboldan uzaklaşıyor.Yeni başkanı da çok severim.Yusuf Namoğlu'da çok dürüsttür.O da gidecek.Hep hakemler kötü,peki siz ne yapıyorsunuz? Semt sahaları bitmiş.Eskiden futbolcular oralardan çıkardı,biz de oradan çıktık.Gündüz Tekin onay,vefat etmeden önce 30 kg.'ya düşmüş, hala Türk futbolu için projeler üretmeye çalışıyordu.Nerede böyle insanlar? Ampute takımını kuran da Gündüz Tekin Onay'dır.Büyük takımlarımız da Ampute takımlarını kursunlar.

Türk futbolunda devrim gerekiyor am bu insanlarla olmaz.Yıldırım Demirören, birbirimizi çok severiz ama kendisi bu işi bilmez.Yanındaki kişileri iyi seçmez.Menajerlerle iş yapan insanlarla çalıştı yıllarca.Onun için Beşiktaş'ın borcu bu hale geldi.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı, MASAK'a kadro açılacağını ve 250 denetçinin alınacağını söyledi.Sizce futbol kulüpleri için bir denetim mekanizması kurulmalı mı ?

Bravo,çok güzel soru.Cumhurbaşkanımızı alkışlıyorum.100 kere falan  yazdım.Kulüplerimiz dernekler yasasıyla yönetiliyor.Mutlaka bir denetime girmeleri lazım.Bir denetleyin bakalım neler çıkacak.Hayretler içerinde kalacağız.Ernst raporu nerede? Fikret Orman'a ben de, oğlum da oy verdik.Nerede Ernst raporu Fikret Orman? 250.000 bilet nasıl sokaklarda satıldı?Neden açıklamıyorsun sayın başkan? Herkes yaptığının maddi manevi cezasını çeksin.Cumhurbaşkanını tebrik ederim.Lütfen kulüpleri incelesinler.İncelesinler ki yöneticilerin nasıl mali ilişkiler içerisinde olduğu ortaya çıksın.

Siyaset ile futbolun işleyişi sizce nasıl olmalıdır?

Bu ülke böyle gelmiş böyle gidiyor.Yıldırım Demiröen çıkıyor ''Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi'' diyor.Cumhurbaşkanının futbol ile ilgili bir şey dediği yok.Hiç bir talimatı yok.Bunlar kendi kendilerine Cumhurbaşkanının adını kullanarak algı yaratıyorlar,kendilerine zırh yapma peşindeler.Cumhurbaşkanı bir sürü şey ile uğraşıyor.Fetö'sünden Suriye'sine kadar.Siz doğru iş yapın sizleri engelleyen yok.Bir gün Sinan abini çağırdın mı? 6 sene birlikte çalıştık.Ben BEFAM'ı(Beşiktaş futbolcu araştırma merkezi) kurdum.Türkiye'de bir devrimdir.Hocam da Gündüz Tekin Onay'dır.51 futbolcu izledik,72 tane futbolcu aldık.40 futbolcu profesyonel liglerde oynuyor.Necip, Batuhan,Atınç,Serdar Özkan.Daha çok var.Hiç önem vermediler.Boluspor'dan Gökhan Gönül'ü getirdim, Çanakkale'den Mehmet Topal' getirdim.Almadılar.Ekşi sözlükte de yazar.Nuri Şahin, Hakan Balta'da var.2 sene önce Cengiz Ünder ile Çağlar'ı alın diye yazı yazdım Fikret Orman'a.Neden almadılar? Şimdi biri 15 milyon euro, diğeri 30 milyon euro.Altyapının başında Metin Albayrak var.Ne anlar bu işlerden? Futbolla ilgisi bile yok.İlk yaptığı iş benim aldığım Metin Pak'ı işten çıkarttı.4 futbol okulu vardı 220'ye çıkardı Ufuk Pak.Neden işten çıkarıyorsunuz? Ben Beşiktaş'ın başında olsam altyapının başına getireceğim ilk iş Ufuk Pak olur.Bir. tane plastik saha ile Beşiktaş alt yapısı yürüyor.Hani Kocaeli'ne altyapı yapacaklardı o da yok.1.5 milyon tl verildi o paranın da takipçisiyim.Getirsinler parayı kasaya koysunlar.Altyapıya hiç hamleleri yok.

Yıldırım Demiören, mali kongrede yöneticiler eğer alacaklarını bağışlarlarsa ben de bağışlarım dedi.Yöneticilerin bu paraları alacakları yok.Hadi sen de bağışla Beşiktaş'tan alacaklarını.Ernst raporu çıksa herşey açıklığa kavuşacak.250.000 bilet nasıl satıldı.Fransa sömürgelerine çıkan transfer paralarını, Delgado olayını, Del Bosgue'nin tazminatını açıkla.Yani altına inersek neler neler çıkacak.

''Mitrovic transferinde Bilic'in abisinin parmağı var''

Bakıyorum Şenol Güneş'de bir mutsuzluk var.Kendisini çok takdir ederim.Son yapılan transferler Şenol güneş'le paylaşıldı mı ? Bunlar hep soru işareti.Mitrovic'in transferinde Bilic'in abisinin parmağı olduğunu biliyorum.Şükrü Yazıcı diye bir arkadaş var transferlerde o etkin,Şenol Güneş'in ne kadar haber var bu transferlerden bunlar bende soru işareti.

Şenol Güneş'in, Fatih Terim'den sonra Milli Takımın başına geçmediği için pişman olduğu söyleniyor ?

Şenol Güneş'e tavsiyem şudur.Beşiktaş'ta ve Milli Takım'da yeterince başarılı oldu.Rekorlar kırdı.Sıradaki adresi TFF başkanlığı olmalıdır.Hatta ücret de almasın.Biz de gelelim, ilk arayacağı insan da benimdir,altyapıda devrim yapalım.Altınordu başkanını da alalım.Çok isterim Şenol Güneş'i TFF başkanı olarak görmek.Şenol Güneş ya da Mehmet Bey aday olsun çekilirim.Yanyana da çalışırım, benim altımda olurlarsa da çalışırım.

Geçen hafta gittim Galatasaray-Fenerbahçe maçını izlemeye gittim.Eljif (FB)ve Ahmet Sivri(GS) dikkatimi çekti.Onun dışında ışık veren bir tane futbolcu yok.Bu takımlar Galatasaray ve Fenerbahçe'nin ikinci takımları.Bu Rezerv ligi(A2) Hasan Doğan,Ersun Yanal ve ben beraber kurduk.İlk maddeye 'Süper Lig takımları en az 10 maçı büyük maçlardan önce büyük stadlarda oynayacak ' maddesi koydurduk.Ama şimdi oynanmıyor.Florya'da oynanıyor,Dereağzı'nda oynanıyor. Ümraniye'de Beşiktaş'ın maçına 5 kişi gidiyor.Demirören ''Sinan abi çimler bozuluyor'' dedi.Dedim bozulsun ben yaptırırım.Ben 12 maçı ben İnönü'de oynadım.Necip,Batuhan,Atınç bu şekilde çıktı.Galatasaray-Fenerbahçe maçında 50 kişi vardı.Oynatsa da büyük stadda ilgi odağı olsunlar.Bunlar bilmedikleri gibi, bildiklerini zannediyorlar ve hep bundan kaybediyorlar.

İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.