Suat Halim Çankaya Vücut geliştirme sporunu sizler için anlattı!
Suat Halim Çankaya sizler için Vücut Geliştirme sporunun merak edilenlerini cevapladı.
Suat Halim Çankaya Vücut geliştirme sporunu sizler için anlattı!
Suat Halim ÇANKAYA kimdir? Bize kendinizden bahseder misiniz?
1975 İstanbul doğumluyum, aslen Trabzon Sürmene’liyim, hasta bir Beşiktaş taraftarıyım, çocukluğum Ortaköy’de geçti. Ortaokul zamanlarında futbol oynardım, hayalim aslında futbolcu olmaktı, fakat sonra 14 yaşındayken bir spor salonuna girdim ve bir daha çıkmadım. Vücut geliştirme sporuna aşık oldum ve hayatımın geri kalanını bu spora adadım. 9 defa yarışmalara girdim ve bu yarışmalardan çeşitli derecelerim var. Bütün spor branşlarında bulundum. Tenis, Basketbol, Futbol, Buz Hokeyi, Boks Kick Boks gibi çoğu sporla ilgilendim fakat hiçbiri Bodybuilding sporu kadar beni etkilemedi ve kendimi bu spora adadım.
Vücut Geliştirme sporuna nasıl başlamaya karar verdiniz?
Çocukluğumda Arnold Schwarzenegger’ın Komando filmi sayesinde karar vermiştim. Ve o zamanların bir diğer meşhur filmi HeMan’de bu spora yönelmem konusunda etkili olmuştu.
Bodybuilding maliyetli bir spor mu?
Evet maliyeti olan bir spor dalı. Fakat bu kişinin hedefiyle de doğrudan orantılıdır. Profesyonel bir sporcu olmak, belli bir kademeye ulaşmak isterse daha çok harcaması, daha çok beslenmesi gerekir ve bunlar da elbette maddiyat ister.
Evde vücut geliştirme sporu yapılabilir mi? Evde bu sporu yapmak isteyen bireyler nasıl bir yol izlemeli?
Elbette yapılabilir fakat bir spor salonunda profesyonel hocaların yardımı ile alınacak verimle bir olamaz. Ciddi bir kas büyümesi profesyonel bir sporcu fiziği elde etmek pek mümkün değildir. Yapılabilecek egzersizler sınırlıdır. Örneğin bir koşu bandı, bir çift dumbell, antrenman lastikleri bireylerin işlerini görebilir. Kendi vücut ağırlıklarıyla yapabilecekleri şınav, mekik, barfiks ve bunun gibi hareketler yardımcı olabilir.
Supplementler hakkında düşünceleriniz neler? Protein tozları, yağ yakıcılar, amino asitler gibi takviyeler sağlığa zararlı mıdır?
Ben 30 senedir bu sporu yapıyorum ve ortalama 30 senedir suplement kullanıyorum. Bu güne kadar hiçbir zararını görmedim. Zaten düşüncem şu yönde, bu ürünlere Sağlık Bakanlığı onay veriyor, ve dünya genelinde, avrupa ülkelerinde bu tarz ürünlerin kullanımı oldukça yaygın. Eğer zararlı olsaydı bu ülkelerde bu ürünler bu zamanlara kadar gelemezdi, ayrıca bu ürünler üzerine bilim insanları uzun yıllar araştırmada bulundular ve zararlı olmadığı hakkında karar kıldılar.
Vücut Geliştirme ile uğraşan bir sporcu sabahtan akşama kadar nasıl beslenmeli? Nelere dikkat etmeli?
Güne genelde yumurta beyazıyla başlarız. Yulaf yeriz, protein ve karbonhidrat ağırlıklı besleniriz, Pirinç lapası, yağsız tavuk, kırmızı et, balık ve kesinlikle bol su gibi gıdalar tüketiriz gün içerisinde. Akşam 19:00 - 20:00’a kadar üçer saat arayla bu şekil devam ederiz. Aralarda badem,ceviz,kaju gibi kuruyemişler tüketiriz.
Yağ yakmak isteyen bireyler nelere dikkat etmeli? Nasıl bir yol izlemeli?
Kesinlikle diyet yapacaklar. Şeker, hamurişi, yağ gibi gıdalardan uzak durmalılar. Onun dışında güzel bir cardio programını diyetleriyle birlikte uygulamalıdırlar. Yağ yakmanın en temel kuralı cardiodur.
Kas kütlesini arttırmak isteyen bireyler nasıl bir yol izlemeli?
Beslenme büyük bir etkendir. Protein ve karbonhidrat arttırımı sağlanırsa bununla birlikte kas kütleside artmaya başlayacaktır. Onun dışında uyku büyümeyi sağlar, bu açıdan iyi bir uyku düzeni çok önemli.
Yeni başlayanlar için tavsiyeleriniz nelerdir?
Hocalarını dinlesinler ve yazdığı programlara uysunlar. Başkalarından gördükleri farklı antrenmanları uygulamak isteseler bile hocalarına danışsınlar. Bu spor sabır gerektiren, zaman ve emek isteyen bir spor. Dolayısıyla zaman çok önemli. Sabredip düzenli ve verimli bir antrenman geçirsinler, yemek konusunda dikkat etsinler, belli bir zaman sonra emeklerinin karşılığını görecektirler.
Yağ yakımına yardımcı yada protein amaçlı tavsiye edeceğiniz doğal ve zahmetsiz besinler neler?
Protein amaçlı değerlendirirsek, yulaf, pirinç, bulgur, karabuğday, makarna, yağsız tavuk, kırmızı et, hindi diyebiliriz. Yağ yakımına yardımcı gıdalar konusunda da, metebolizmayı hızlandırıp yağ yakımına yardımcı olan gıdalara örnek, yeşilçay, şekersiz sütsüz süt tozsuz sade bir kahve, maydonoz, limonlu su, tarçın, çeşitli sebze grubu gibi besinler de metabolizmayı hızlandırıp yağ yakımına yardımcı olacaktır.
Ağırlık antrenmanı da Cardio antrenmanı kadar yağ yakımına yardımcı olur mu?
Tabii ki ağırlık antrenmanı da yağ yakımında yardımcı olur fakat bir cardio antrenmanı kadar verim alamazsınız. Eğer vaktiniz varsa sabah 5:00 - 7:00 arası cardio antrenmanı için mükemmel saat aralığıdır ve güzel bir verim alırsınız. Fakat yoksa gün içinde herhangi bir saatte bile yapacağınız cardio antrenmanı etkili olacaktır.
Set ve tekrar aralarında ne kadar dinlenilmeli?
Dönemlere göre değişen bir unsurdur. Örneğin yarış döneminde bir sporcu set aralarını kısa tutup daha çok Pump etkisi yaptırıp kası parçalamak isterken, Bulk döneminde bir sporcu daha fazla ağırlıkla çalıştığı için dinlenme süresi 1 dakikayı bulabilir. Fakat ortalama bir süreyi baz alırsak 3040 saniye gibi bir süre yeterli olacaktır.
Antrenman günleri arasında ne kadar zaman olmalı? Bir bölge haftada kaç defa çalıştırılmalı?
Profesyonel bir sporcu haftanın 5-6 günü idman yapar. Fakat bir adelenin 70-72 saat gibi bir süre dinlenip onarılması lazım, aynı adeleyi peş peşe çalıştıramazsınız çünkü bu yanlış bir antrenman olur. Örneğin Pazartesi günü göğüs antrenmanı yaptınız, tekrar göğüs çalışmak için Çarşamba-Perşembe’yi bulması lazım. Kasın dinlendirip onarılması doğru bir süreç olacaktır. Fakat spora da 3 günden fazla ara verilmemelidir.
Türkiye’de Bodybuilding sporuna gereken önem veriliyor mu?
Ülkemizde bu sporu ciddi anlamda ileriye taşıyan başarılı profesyonel sporcularımız var. Fakat sporcuya bu konuda destek yok. Bir futbolcunun gördüğü değeri görmüyoruz. Halbuki Avrupa’yla kıyasladığımızda ülkemizde de başarılı sporcular var. Hatta çevremizde de Avrupa’nın en iyi sporcularıyla yarışan, onlarla birlikte podyuma çıkan dostlarımız var. Fakat bir Avrupa’lı sporcu, sponsor desteğiyle çoğu ihtiyacını karşılarken bizler kendi maddiyatımızla oralara gelmeye çalışıyoruz. Bu açıdan Türkiye’de bodybuilding sporu özellikle son yıllardan itibaren ilgi görüyor ancak sporcuya destek yok diyebiliriz.
Bilinçsiz yapılan antrenmanlar bireyde ne gibi olumsuzluklara yol açar?
Kısaca özetlemek gerekirse, bir hareketi yanlış yapmak, hocaların söylediğine uymayıp başkalarından gördüğüyle devam etmek sonuca daha uzun ve sıkıntılı bir sürede ulaşmak demektir. Örneğin bazı gençler internetten gördükleri hareketleri denemek istiyorlar, internette ki sporcu artık bu sporu aşmış biri. O bir hareketi yarım da yapabilir, bünyesi farklıdır o hareketten bile bir verim alabilir. Fakat o sporcu o şekilde bir çalışma yapıyorsa herkes aynı verimi alacak diye bir şey söz konusu değil. Herkesin bünyesi bir değil. O yüzden her zaman spor hocanızla iletişim halinde olmanızı tavsiye ediyorum.
Bölgesel zayıflama mümkün mü?
Tabii ki de mümkün. Fakat ne kadar verim alırsınız buda tartışılır. Daha çok bu dumbelları elinize alıp “ben sol kolumu çalıştırmak istiyorum, sağ kolum aynı kalsın” demek gibi yanlış bir davranış. Az önce de dediğim gibi bir koşu bandında, bisiklette, diğer cardio aletlerinde ter dökmek kesinlikle daha mantıklı ve verimli bir davranış olacaktır.
Ergenlik zamanında yapılan Bodybuilding sporu gelişimi engellemeye, boy kısalığına yol açar mı?
Ben 14 yaşında bu spora başladım. 30 senedir bu sporla uğraşıyorum. Böyle bir şey ne çevremde ne kendimde görmedim. Aksine her spor çeşidinin çocuklarda gelişimlerine büyük destek sağlayacağını savunurum. Spor yapan bir insan sağlığına, beslenme şekline, uykusuna kadar dikkat eden bir insandır. Okul hayatı, iş hayatı, yaşam tarzı, arkadaş çevresi herşeyi düzene girer. Dolayısıyla spor yararlı bir aktivitedir, sporun her çeşidi güzeldir, ayrım yapılmamalı. Ülkemizde artık spor salonları oldukça yaygınlaştı ve makul fiyatlardalar. Kötü alışkanlıklar verimsiz zamanlar geçireceklerine spor yapsınlar. Sadece bizim branşımız için söylemiyorum. Bir futbol oynamaları bile onların gelişimi, yaşamlarının kalitesinin artması bakımından yararlı olacaktır, kendilerini daha iyi hissedeceklerdir.
Yapılan sporun 1-1.5 saatten sonra yararı yoktur diyorlar. Sizin tavsiye edeceğiniz ideal antrenman süresi nedir?
Katılıyorum, bir antrenmanı saatlerce uzatamazsınız. Zaten yarım saat maksimum 40 dakikada bir adelenin antrenmanı bitiyor, bunun üstüne daha fazla o adeleyi zorlamanın bir faydası yoktur. Aksine daha fazla yorarak adeleyi yıpratıp onarımının da geç olmasını sağlarsınız. İdeal bir antrenman cardiosuyla birlikte zaten maksimum 1-1.5 saatte biter, tüm hareketleri tamamlamış olursunuz ve bu süre yeterli olacaktır.
Antrenmana aç karnına mı tok karnına mı gidilmeli?
Sadece bizim branşımız için değil tüm sporlar için tok karnına gitmek verimliliği azaltacaktır. Sonuçta yoğun bir antrenman yapılıyor ve toksanız bu sizi antrenman esnasında rahatsız edecektir. Dolayısıyla antrenmandan en geç 23 saat önce yemek yemiş olmanız daha verimli bir antrenman yapmanıza olanak sağlayacaktır.
Bu sporu yapmayacak olsanız hangi sporu tercih ederdiniz?
Futbolu severim, Futbol sporunu tercih edebilirdim. Yada Buz Hokeyi’ni tercih edebilirdim. Buz pateni yaptığım zamanlar olmuştu ve oldukça keyif almıştım bundan dolayı Buz Hokeyi’ni de tercih edebilirdim.
En çok beğendiğiniz ve takip ettiğiniz sporcu kimdir?
Kevin Levrone’u kendime yakın bulurum. Kendisi 53 yaşında ve oda uzun yıllar ara verdikten sonra tekrar bodybuilding camiasına geri dönüş yaptı. Bende uzun yıllar bu spora ara vermiştim dolayısıyla Kevin Levrone’u kendime daha yakın bulurum. Onun dışında Flex Wheeler’da aynı şekilde uzun yıllar bu spora ara veren isimlerden oldu. Kevin Levrone’la aynı dönemlerde olan bir sporcu. Ve ikisinin de geri dönüşü bizleri çok etkilemişti.
Peki biraz daha kişisel sorular ile devam edelim..
İzlediğiniz diziler var mı?
Evet, Diriliş Ertuğrul, Seksenler, Kurtlar Vadisi dizilerini vakit buldukça takip ederim.
Beğendiğiniz filmler neler?
Hızlı ve Öfkeli serisi, Taşıyıcı serisi,Rocky serisi, Cehennem Melekleri ve bu tarz aksiyon filmlerinden hoşlanırım.
Beğendiğiniz Türk oyuncular kimler?
Şener Şen, Cem Yılmaz, Şahan Gökbakar, Halit Ergenç, Kemal Sunal, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın…
Peki beğendiğiniz yabancı oyuncular kimler?
Vin Diesel, Jason Statham, Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Tom Cruise ve bunun gibi aksiyon filmlerinin kalıplaşmış oyuncularını severim.
Sizin için unutulmaz bir maç oldu mu?
Evet Kadıköy’de ki 43 kazandığımız Beşiktaş – Fenerbahçe maçını hiç unutmam.
Sevdiğiniz futbolcular kimler?
İlhan Mansız, Sergen Yalçın, Metin Tekin, Ali Gültiken
MacMaca ailesi olarak Suat hocamıza teşekkür eder, başarılarının devamını dileriz.
Uluç Furkan DEMİRCİ